Je moeder is een influencer

Influencers. Je kunt er tegenwoordig niet omheen. In je Instagram feed, in de winkel, op tv. Wanneer je aan een klas vol basisschoolkinderen vraagt wat ze later willen worden, zal je ongetwijfeld een paar keer “influencer” horen. Het lijkt een ongrijpbaar beroep, zoals een superster worden, maar niets is minder waar! Een influencer kan namelijk iedereen zijn: je moeder, een vriendin, je oma, je broertje, je buurman en zelfs je konijn! 🐰 Maar wat kan jij er als starter mee?

 

Influencers? Wat heb ik eraan?

Als starter heb je misschien niet hetzelfde het budget als een Coca-Cola of Nike πŸ’°. Toch kunnen influencers jouw bedrijf een boost geven. Misschien niet de Anna Nooshins of Kim Kardashians, maar wel de micro-influencers die online te vinden zijn. Micro-influencers hebben minder volgers en zijn daardoor heel erg betaalbaar. Een onderzoek van influence.co laat zelfs zien dat influencers die minder dan 2000 volgers hebben, relatief gezien meer interactie hebben met hun fanbase dan influencers met meer dan een miljoen volgers. Waar moet je dan op letten tijdens de zoektocht naar de micro-influencer die perfect op jouw core-business aansluit?

Helaas vind je micro-influencers niet in een lijstje op het internet. Ze moeten binnen de community vallen die goed past bij je doelgroep of product. Door in de gaten te houden wat je doelgroep interessant vindt, ontdek je welke personen bij jouw bedrijf passen. Belangrijk is dat de volgers van deze personen binnen een hele specifieke doelgroep vallen, want hierdoor bereik je de mensen die écht geïnteresseerd zijn in de producten en diensten die je aanbiedt. Als je op zoek gaat naar een micro-influencer, kijk dan niet naar het aantal volgers of likes, deze kunnen namelijk gekocht worden en hebben dus geen waarde. Wat wél belangrijk is, is om te kijken naar de interactie tussen de influencer en zijn volgers. Zo kun je kijken naar het aantal reacties, maar ook naar de kwaliteit van die reacties en het aantal terugkerende volgers die reageren. Op die manier zie je of er daadwerkelijk sprake is van een ‘fanbase’.

 

Wat zijn dan de voordelen?

Micro-influencers delen authentieke content op hun kanaal. Hun berichten komen vanuit hun echte interesses. Hierdoor komt de content die ze plaatsen oprecht over op hun volgers en lijkt het niet per se op een advertentie. Uit onderzoek van Collective Bias, een gerenommeerd Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in influencer marketing, blijkt dat bijna een derde van de Amerikaanse consumenten eerder een product zou kopen van een onbekend iemand dan van een bekende. Ook het is het effect van campagnes via micro-influencers volgens HelloSociety (van The New York Times πŸ“°) 6,7 keer groter dan wanneer er een grote influencer wordt ingezet. Dat komt doordat er met micro-influencers meer interactie mogelijk is. Ze reageren namelijk vaker en sneller op hun volgers dan grote influencers.

 

Influencerbureau Markely, dat hier vaker onderzoek naar uitvoert, onderzocht de verhouding tussen likes en reacties in verhouding tot het aantal volgers. Het onderzoek laat zien dat de betrokkenheid van de fanbase piekt wanneer een influencer ongeveer duizend volgers heeft. Zijn het meer dan 100.000 volgers? Dan is te zien dat de betrokkenheid afvlakt πŸ“‰.

Een micro-influencer is dus gewoon iemand zoals jij en ik. Hoe gewoner iemand overkomt, bijvoorbeeld door veel contact te hebben met de volgers, hoe betrouwbaarder deze persoon wordt ingeschat. Daarmee wekt zo iemand sympathie op bij haar volgers.

 

Judith van der Rijt, die Digital PR Consultant bij COOPR is, stelt dat journalisten er steeds minder vaak voor open staan om commerciële content te plaatsen. Daar komt dus nog een positief punt van influencers om de hoek kijken: ze plaatsen makkelijker commerciële content. Hierdoor is het ook voor jou als bedrijf een makkelijke manier om je boodschap bekend te maken, zonder zelf het woord te doen.

 

Waar moet je op letten? πŸ‘€

Naast deze voordelen zijn er ook een aantal dingen waar je goed op moet letten als je een micro-influencer inzet. Met stip op één: maak goede afspraken! Je wilt niet geld uitgeven aan een influencer die na een week jouw bericht offline haalt. Leg duidelijk vast wat je van elkaar verwacht en wees daarover transparant. Daarnaast is het belangrijk om een bewuste keuze te maken. Een micro-influencer moet, zoals we aan het begin al kort vertelden, écht goed aansluiten bij je bedrijf. Houd daarbij niet alleen rekening met de doelgroep waar jij je op richt, maar ook met de waarden waar jouw bedrijf voor staat.

 

Succes

Kortom, het inzetten van een micro-influencer is in veel gevallen goedkoper en effectiever dan het inzetten van een bekend persoon met veel volgers. Om echt succes te hebben telt veel meer dan het aantal volgers. Het gaat om personen die authentiek en sympathiek zijn en een hechte fanbase hebben binnen een specifieke doelgroep.

 

Welke micro-influencer past bij jou? Laat het ons weten!

 

Groetjes πŸ™‹πŸ»‍♂️,

Jan

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.