Op Google heb je ze vast al eens voorbij zien komen: de gele sterren bij een zoekresultaat. Ze zijn gebaseerd op reviews voor een bedrijf of een product. Hoe krijg je ze als bedrijf bij je zoekresultaat, waarom zou je ze willen en welk effect hebben ze?
Onlangs volgden we een webinar hierover door Chris van Dongen en Eduard Blacquière. Chris is Sales Manager voor de Benelux bij Trustpilot, een platform waar consumenten reviews kunnen plaatsen over bedrijven en producten. Eduard Blacquière is freelance SEO-specialist en Digital Marketing Consultant en houd zich bezig met hoe je jouw zoekresultaten in Google kan verbeteren.

Wat zijn die reviews in Google precies?
Bij het zoeken naar bedrijven of producten op Google, kom je bij steeds meer resultaten online reviews tegen. Het gaat in deze blog niet om de reviews uit Google Maps, die vaak in een blok rechts op de pagina verschijnen, maar om de sterrenwaardering bij zoekresultaten. Ze vallen op door hun felgele kleur (zie het voorbeeld hieronder).

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: opvallen is één van de voordelen van deze reviewsterren. Want als het zoekresultaat naar jouw website opvalt, zullen meer potentiële klanten hierop klikken.
Hoe werkt dit?
Deze sterrenwaardering haalt Google van andere websites. In de webinar werd uitgegaan van het grootste online reviewplatform ter wereld Trustpilot, maar ook met andere reviewplatforms werkt dit samen. Google leest de reviews als het ware van een externe website en toont de score bij het zoekresultaat. Hiervoor is ook nog onderscheid te maken in bedrijfsreviews en productreviews. Reviews over het bedrijf gaan bijvoorbeeld over de service en levertijd en productreviews gaan meer over de kwaliteit van de producten.
Om ervoor te zorgen dat Google de reviews van een externe site kan lezen, is het belangrijk dat deze goed gestructureerd zijn. Daarvoor moet op je website een onzichtbare code geplaatst worden op de pagina waar je wilt dat de reviews verschijnen. Maar, met Trustpilot is die code een fluitje van een cent! Google herkent de reviews automatisch en laat de reviewsterren zien tussen de zoekresultaten als je aan een paar voorwaarden voldoet, zoals een goede score en actuele reviews.
Waarom wil je dit?
Nu vraag je jezelf vast af wat jou dit oplevert, logisch! In de basis gaat het in een zoekmachine erom dat jouw website zo veel mogelijk wordt aangeklikt. Het tonen van de reviewsterren, ook wel Review Snippet genoemd, draagt hieraan bij op drie manieren: opvallen, hoge ranking en sociale bewijskracht.
- Opvallen
Zoals we net al aangaven vallen de felgele sterren meteen op. In de wereld van online marketing is opvallen erg belangrijk: val jij niet op, dan zal de aandacht naar de concurrent gaan en heb jij de strijd verloren.
- Hoge ranking
Je website valt ook meer op als jouw website hoger in de zoekresultaten staat. Zeker met de opmars van zoeken via je smartphone, mobile search, is het belangrijk om zo hoog mogelijk te staan. Er hoeft dan niet gescrollt te worden, waardoor je vaker zal worden aangeklikt. Omdat Google de reviewdata van een externe site haalt, wordt dit hoog gewaardeerd. Hierdoor komt je website hoger tussen de zoekresultaten te staan.
- Sociale bewijskracht
Als consumenten een keuze moeten maken, speelt ook mee wat andere mensen er van vinden en wat zij doen. Een hoge reviewscore of een groot aantal reviews toont aan dat andere mensen hier ook voor gekozen hebben en dat zij er positief over zijn. Daarnaast is bekend dat veel mensen bij onbekende bedrijven of producten zoeken naar ervaringen of reviews. Door de Review Snippet bij jouw website heb je dan meteen een streepje voor!
Wat levert het jou op?
Als je al adverteert via Google Ads, ben je vast al bekend met de begrippen click through rate (het percentage mensen dat klikt op jouw site als ze het zien) en costs per click (de kosten van jouw advertentie per keer dat iemand er op klikt).
Het tonen van de reviewsterren heeft hier een positieve invloed op. Gemiddeld levert een advertentie met de sterren 5 tot 10 procent meer kliks op, maar dat loopt soms wel op tot 20 procent! Het gevolg hiervan is dat je kosten per klik afnemen. Je hebt dus méér kliks voor minder geld!
Ook als je niet adverteert komen de reviewsterren tussen de reguliere zoekresultaten bij je website te staan, waardoor je extra opvalt.
Reactie plaatsen
Reacties