Video is het nieuwe lezen

Afgelopen woensdag waren we aanwezig bij Contacta in de Zeelandhallen, hét netwerkevenement van Zeeland. Niet alleen hebben we daar rondgelopen tussen de vele stands, we zijn ook naar een lezing geweest van Hans Nijenhuis, de hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad. Hij vertelde over het belang van het inzetten van video.

 

Zo is video een goed middel om mensen op meer momenten op de dag te bereiken, ze langer te laten blijven en vaker te laten terugkeren.

 

Het is belangrijk om het inzetten van video serieus te nemen, vertelde Hans, omdat het zo maar kan zijn dat we nu leven in de laatste jaren van het lezen. Mensen kijken of luisteren liever dan dat ze lezen. Zo zullen we in de toekomst eerder vragen aan de homespeaker: ‘Google, wat is het weer?’ en het ons laten vertellen, dan dat we het opzoeken in de papieren krant.

 

Het mooie aan video is dat je online alles kan analyseren, zo weet je precies wanneer mensen afhaken en wanneer de video niet meer interessant is. Hans vergeleek het met een artikel in de krant publiceren: “De journalist kan iets een heel goed artikel vinden, maar hij heeft dan geen idee of het artikel ook in de smaak valt bij het publiek. Online kan je precies zien hoeveel het artikel gelezen wordt, bij welke alinea ze afhaken en wat een verandering van een alinea voor effect heeft op die cijfers.” Houd in je achterhoofd: het publiek weet het altijd beter!

 

Over wat voor soort video’s je dan moet gebruiken geeft Hans aan dat je maar ‘gewoon wat’ moet doen. Dankzij data kan je precies meten wat werkt. Het AD heeft bijvoorbeeld oude Jiskefet- en Mr. Bean filmpjes op hun website gezet. En die bleken het goed te doen, maar dat wisten ze niet van tevoren. Het is belangrijk om niet jezelf als uitgangspunt te nemen, maar om te meten wat werkt.

 

Tot slot had Hans nog drie tips:

Tip 1. Hou het kort: mensen geven aan dat een lange video vijf minuten duurt.

Tip 2. Vertel het leukste eerst: een video werkt anders dan een geschreven artikel. Waar je bij een stuk tekst gebruik maakt van een inleiding en een opbouw. Is het belangrijk dat je bij een video meteen met het leukste begint, anders verlies je je publiek al na de eerste seconden.

Tip 3. Zorg dat je het persoonlijk houdt: zet de mens centraal. De kijkers moeten zich in de personages kunnen verplaatsen.

 

Heb je iets aan de tips? Maak je al gebruik van video? Laat het ons weten!

 

Groetjes Jan

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.